Tre användbara tips för att spara energi i ditt hem

Gynnsamt för miljön och plånboken

Att spara energi är inte bara bra för miljön, det kan också spara mycket på din plånbok. Nästan hälften av den energi som förbrukas i ett genomsnittligt hushåll går till uppvärmning. Så du kan spara mest här. Men man kan också spara på andra kostnadsposter. Vi ger tre användbara tips om hur du kan spara energi i ditt hem.

Värmepump

I de allra flesta bostäder kommer det mesta av energiförbrukningen från uppvärmning och uppvärmning av kranvatten. Mycket gas används till detta. Detta är inte bara dåligt för miljön utan också för din plånbok. Lyckligtvis finns det ett alternativ till att använda gas: värmepumpen. Detta är en anordning som extraherar energi från den yttre luften eller marken med hjälp av en fysisk process och sedan omvandlar den till värme. Enheten pumpar faktiskt in värmen från utomhusluften (därav namnet). Med detta system behövs bara el för att värma huset. Det finns två typer av värmepumpar: den helelektriska pumpen och hybridvärmepumpen. Den helelektriska pumpen kan ersätta pannan helt. När den här pumpen är installerad, allt du behöver är en gasanslutning för matlagning. När detta också görs elektriskt är huset helt fossilfritt. Hybridvärmepumpen fungerar tillsammans med den centralvärmepanna som redan finns i ditt hus. Detta slås bara på för att värma kranvatten eller när det är mycket kallt ute. Nackdelen med värmepumpen är att strömförbrukningen kommer att öka avsevärt efter installationen. Men gas är mycket mer skadligt för miljön än elektricitet. Dessutom är gas också dyrare än el, så du sparar fortfarande på dina månatliga kostnader, även om elförbrukningen ökar.

Solpaneler

Du kan naturligtvis också spara på din elförbrukning. Detta kan bland annat göras genom att installera solpaneler. Genom att installera solpaneler på ditt tak genererar du din egen el. All genererad el bearbetas initialt i din egen förbrukning. Om du använder mer än panelerna genererar betalar du extra till energileverantören för den extra el du köper. Om du genererar mer än du konsumerar levererar du detta till energileverantören och du får kompensation för den extra el som genereras. Storleken på denna ersättning skiljer sig åt per leverantör. Om du också använder en värmepump kan den extra kraften som pumpen förbrukar kompenseras på detta sätt.

Titta på de små

Värmepumpen och solpanelerna är sätten att spara mest energi, men det är också en stor investering att få dem installerade i ett hem. Lyckligtvis finns det också mindre saker du kan göra runt huset för att spara pengar. På så sätt kan du byta ut alla lampor med LED-lampor. En genomsnittlig LED-lampa använder cirka fem Watt per timme. Med en gammaldags glödlampa kan den snabbt öka till sextio watt per timme. Att sänka uppvärmningen och ta en kortare dusch kan också spara mycket på energiförbrukningen. Så det visar sig att inte bara de stora justeringarna säkerställer besparingar utan det är också klokt att hålla ett öga på de små.

Kontakta oss som dina experter på värmepump i Göteborg!