Bufferttank vid värmepump

Det sägs ofta att en bufferttank är nödvändig för korrekt drift, särskilt med en luft/luft vattenvärmepump. Men åsikterna är olika. Huruvida det är nödvändigt eller inte varierar från situation till situation. Vill du använda all din genererade värme? Läs i så fall vidare!

Vad är en buffertank?

En buffertank är ett system som är anslutet till värmesystemet. Den lagrar värme och energi, men i form av varmt vatten. All energi som du inte har använt lagras i bufferttanken. Bufferttanken tar också emot det kylda vattnet, där det varma vattnet lagras. När vattnet behövs igen värms det ofta upp till 45 grader, och sedan skickas det till värmekällan där det värms upp igen.

Om du har solpaneler och du inte är hemma hela dagen utan bara på kvällen kan bufferttanken också lagra den genererade energin. Detta lagras då i form av värme.

En bra fördel

Om du redan har solpaneler, en värmepump eller en vedeldad centralvärmepanna är bufferttanken verkligen ett bra tillskott. På så sätt lagras återstående varmvatten automatiskt. En värmeväxlare gör att värmen kan användas senare för varmt kranvatten eller för uppvärmning. En fördel med en bufferttank är att du kan använda den för flera värmekällor. Detta sparar dig mycket pengar. Du måste dock vara välinformerad.

Vad händer om du inte har plats?

En bufferttank tar mycket plats. Logiskt, eftersom du vill spara värme, och ju mer lagring, desto större blir bufferttanken. Men du kan också välja att placera din buffertank utanför. Bara en buffertank är egentligen inte en trevlig sak och det finns också en lösning för det. Du kan också placera bufferttanken under jord. Kontakta oss som din expert på värmepumpar i Göteborg så förklarar vi vilka möjligheter du har!

Vilken ska jag välja?

Detta skiljer sig givetvis per situation, du bör faktiskt informera dig själv om detta hos en specialist. De tittar på situationen tillsammans med dig och vilken som är mest lämplig. Intresserad? Begär då en offert från oss.