För- och nackdelar med en värmepump

Värmepumpen

Värmepumpen är ett hållbart sätt att värma ditt hem. Värmepumpen extraherar värme från luften eller jorden och pumpar den in i ditt hem. I stället för gas använder pumpen el för att värma ditt hem. Detta säkerställer att koldioxidförbrukningen i ditt hem minskar avsevärt, även om svensk el ännu inte är hundra procent hållbar. Vill du också bidra på ett hållbart sätt med en värmepump? Vi har listat fördelarna och nackdelarna med värmepumpen här så att du kan göra ett välgrundat val.

Fördelar med värmepumpen

Genom att köpa en värmepump kan du spara mycket energi och kostnader. Nedan kan du se fördelarna med värmepumpen.

  • Värmepumpen använder inte gas. Detta är fördelaktigt för miljön och din plånbok. Bensin är betydligt dyrare än el. Dessutom är du inte längre beroende av osäkra gaspriser.
  • Eftersom värmepumpen är ett alternativ till gas kan du få en subvention för den. Beloppet ligger mellan 5000 och 28 000 kronor
  • Pumpen har en livslängd på cirka 20 till 30 år. Detta betyder naturligtvis inte att pumpen slutar fungera efter den tiden, den utlovade effektiviteten uppnås då inte längre.
  • Värmepumpen kräver lite underhåll. Förebyggande underhåll håller livslängden optimal.
  • Värmepumpen har hög verkningsgrad och använder därför lite energi för att värma ditt hem.

Nackdelar värmepump

Fördelarna med värmepumpen har naturligtvis också nackdelar. Var noga med detta innan du köper en värmepump.

  • En värmepump kräver stora investeringar. Du betalar mellan 40 000 och 70 000 kronor för en hybrid värmepump. En helelektrisk värmepump kostar mellan 50 000 och 120 000 kronor.
  • Bra isolering av ditt hem är nödvändigt. En helelektrisk värmepump ger liten avlastning utan god isolering och låg temperaturuppvärmning. Du kan gå längre med en hybrid värmepump. Men det gäller alltid: ju bättre isolering i ditt hem och ju lägre temperaturen i ditt värmesystem, desto högre är värmepumpens effektivitet.
  • Du behöver mer utrymme för en värmepump än för en centralvärmepanna. Med den helelektriska varianten måste en panna placeras bredvid värmepumpen för varmt kranvatten. Med en utomhusluftvärmepump finns det en extra yttre del som tar cirka en kvadratmeters utrymme.
  • Kontrollera i förväg vilket system som bäst passar ditt hem. Inte alla system passar alla hem. Detta beror på typen av hus, isoleringen, utrymmet för systemet (inne och ute) och om det finns ett ventilationssystem. Och notera att med en markvärmepump måste en jordkälla borras i trädgården.
  • En värmepump ger ljud. Placera inte utomhusenheten nära sovrumsfönstret

Mer information om värmepumpar

Förhoppningsvis, med ovanstående, har du tillräcklig information om fördelarna och nackdelarna med en värmepump. Vet att du alltid behöver en expert för installation. Vi är en sådan expert. Vi kan ge dig mer information om drift och kostnader för värmepumpar.

Kontakta oss som dina experter på värmepump i Göteborg!