Övergången till fossilfritt boende

Gå av gasen

Sverige vill vara helt klimatneutralt fram till 2055. Ett av sätten som regeringen hoppas uppnå detta mål är att inte använda gas längre. Detta innebär att centralvärmepannan i alla svenska hem måste bytas ut mot en värmepump. Vill du komma före planerna? Läs då om hur du kan leva helt fossilfritt inom hemmet.

Gör huset fossilfritt

Fossilfritt boende låter som ett stort steg. När allt kommer omkring måste många justeringar göras i ditt hem. Det är därför vi har listat de viktigaste punkterna.

  • Bra isolering: gör ditt hem fossilfritt börjar med bra isolering. Till exempel har en värmepump ingen effekt i ett dåligt isolerat hus.
  • Isoleringen är nödvändig för att hålla värmen inne. Har ditt hus byggts de senaste 20 åren? Då är det troligtvis redan väl isolerat.
  • Fossilfri uppvärmning med värmepumpen: gasen i huset används främst för uppvärmning och varmvatten. Detta kan helt ersättas med en värmepump: en enhet som omvandlar energi från uteluften till värme för ditt hem. Vi erbjuder olika värmepumpar för hemmet. Du kan alltid kontakta oss för att se vilka alternativ som finns för ditt hem.
  • Elektrisk tillagning: när en värmepump är installerad används endast gas för matlagning. För att göra huset helt fossilfritt kan en induktionshäll installeras. Kombinationen av värmepump och elektrisk matlagning gör huset helt fossilfritt.
  • Installation av solpaneler: övergången till fossilfritt boende betyder dock att elförbrukningen kommer att öka avsevärt. I många fall kan detta till och med fördubblas. Lyckligtvis finns det möjlighet att producera elektricitet själv med hjälp av solpaneler. Dessutom är kostnaderna för gas högre än för el, så du sparar förmodligen fortfarande.
  • Kontrollera med kommunen: tyvärr innebär det extra kostnader att göra ditt hem fossilfritt. Kontrollera därför alltid med kommunen om de kan ta emot dig med ett specifikt arrangemang. Regeringen har också subventioner för inköp av till exempel en värmepump.

Ett stort steg?

Övergången till fossilfritt boende är ett stort steg som kräver mycket planering. Men det betyder inte att det inte är värt det. Trots allt har fossilfritt boende också många fördelar. Du hjälper inte bara miljön, du sparar också betydligt dina energikostnader på lång sikt. Bensinpriserna har stigit kraftigt de senaste åren. Detta beror inte bara på skatter utan har också att göra med var naturgasen vi använder i Sverige kommer ifrån. Genom att göra ditt hem fossilfritt är du inte längre känslig för energimarknaden.

Kontakta oss som dina experter på värmepump i Göteborg!